Intemeierea satului Ciumati/Olari se presupune ca a avut loc inainte de 1790. Aflarea inceputurilor localitatii este dificila deoarece informatiile sunt putine si lipsite de precizie. Exista cateva informatii scrise risipite in documentele emise la sfarsitul secolului al XVII-lea si inceputul secolului al XIX-lea si trei variante ale traditiei locale. Versiunea cea mai larga, consemnta in Dictionarul Geografic al Judetului Prahova si reluata aproape identic in Marele Dictionar geographic al Romaniei, afirma ca “in vremea de demult, nu se stie cat timp va fi de atunci” pe locul unde este astazi asezarea era o padure seculara, iar in mijlocul ei o poiana. Pe timpul ciumei celei mari in aceasta poiana se aduceau cei atinsi de boala, o parte dintre ei supravietuind si ramanand in acest loc taind padurea si intemeind satul Ciumati.
Satele componente ale comunei Olari sunt reprezentate pe harta ruseasca din 1835, care le mentioneaza si potentialul demografic:
- Ciumati/Olarii Vechi – 50 familii,
- Olari – 21 de familii,
- Funari/Finari – 48 familii.
Denumirile celor trei sate se presupune ca vine si de la ocupatia locuitorilor. Principalele ocupatii ale locuitorilor erau agricultura si cresterea animalelor, dar in comuna existau si un numar important de meseriasi (brutari, carutasi, ciobani, dulgheri, fierari, funari, olari, padurari, rogojinari, rotari, etc. Astfel, Olarii Vechi si Olari au fost mai bine de un secol sata in care olaritul a inflorit, iar Franghiestii/Funari/Finari – sat reper de franghieri, funari si rogojinari.
Comuna Olari a facut parte din judetul Ilfov apoi din judetul Prahova. Numele satelor este schimbat (Olarii Vechi, Olari si Fanari) dupa colectivizare (1948-1965 perioada in care locuitorii sunt siliti sa respecte colectivizarea terenurilor si utilajelor agricole).
Un rol important in existenta comunei Ciumati l-a avut biserica, de aceea prima biserica a fost ridicata destul de repede dupa infiintarea comunei (1793) si avea hramul: “Adormirea Maicii Domnului”. Biserica noua a fost ridicata in anul 1869 cu un hram intreit,
- “Adormirea Maicii Domnului”,
- “Sfantul Ioan Botezatorul”,
- “Sfintii Imparati Constantin si Elena”, renovata in 1893, si rezidita in 1975.
Primele informatii despre scoala din Ciumati le avem in anul 1838, scoala care este inchisa in 1848, iar in 1859 este cumparata o casa in care functioneaza scoala, construirea unei scoli avand loc in anul 1875.
Comuna Ciumati a functionat cu statut pana in anul 1968 cand a fost desfiintata abuziv, satele componente ale acesteia trecand in administrarea teritoriala la comuna Gherghita. In prezent, in urma referendumului din anul 2003, s-a reinfiintat comuna Olari formata din cele trei sate amintite mai sus, prin Legea 84/2004- privind infiintarea unor comune.
Revolutia din 1989 a schimbat fata satului si viata oamenilor. Locuitorii comunei au fost pusi in posesie prin reconstituirea terenurilor stramosesti, conform Legii nr.18/1991 si Legii nr.1/2001, terenuri cultivate astazi pentru
obtinerea de produse de natura vegetala si animala necesale pentru consumul propriu si excedent pe care il valorifica. Aplicarea Legii fondului funciar, act normativ cu caracter reparatoriu, a determinat trecerea in proprietate privat a majoritatii terenurilor agricole. Aceasta a avut atat efecte pozitive (s-a extins proprietatea privata, a condus la disparitia structurilor cooperatiste de tip comunist neeficiente, a dus la diversificarea structurilor de organizare, au crescut conexiunile la circuitele pietei), cat si efecte negative (faramitarea exploataliilor agricole; neasigurarea odata cu dreptul de proprietate asupra telenurilor si a mijloacelor adecvate pentru efectuarea lucrurilor agricole).
O pondere importanta o are legumicultura protejata (solarii), legume care sunt valorificate pe pietele judetului si in afara acestuia, aceasta constituind un potential economic important.
Comuna Olari este traversata de Drumul Judetean 101D pe o distanta de 6K km, care face legatura cu drumul Judetean Potigrafu – Albesti, iar la N cu comuna Rafov cu iesire la celula de E a Ploiestiului – Comuna nu are acces la
calea ferata aceasta fiind la 15 Km, autostrada Bucuresti – Brasov urmand sa atinga teritoriul sau administrativ.
Comuna Olari dispune de:
- sediu printarie,
- trei sedii scoala,
- un punct sanital incadrat cu medic si asistenti,
- serviciul de posta si telecomunicatii.
De asemenea pe raza satului Olari exista un teren de sport.
Pe raza comunei isi desfasoara activitatea un numar de 12 agenti economici cu capital privat (un IMM cu 6 salariati- profil agricol), un numar mare de meseriasi si prestatori de servicii care isi desfasoara activitatea in baza Legii 300/2004, o moara de grau si malai, un uruitor de porumb. Din anul 2002 satele componente ale comunei Olari beneficiaza de o centrala telefonica digitala, iar in montentul de fata exista in faza de finalizare proiectul de alimentare cu gaze al localitatii.